Dua Generasi


DULU dan SEKARANG

  • Ayah, tlg ambik adik eh nanti pukul 2. 
  • Jalan kaki pergi dan balik sekolah. 

  • Akak, sekarang ni trend tau orang buat "20 facts about me" kat insta.
  • Insta? dulu main tuju selipar je.

  • Mak, nak smartphone..kawan2 semua ada satu.
  • Nokia 3310 jadi peneman tapi tu pun share dengan akak.

  • Ayah, cikgu suruh beli buku rujukan.
  • Kumpul duit dalam tabung pos warna merah dan beli buku rujukan sendiri.

  • Bibik dah iron baju sekolah?
  • Iron baju sendiri sejak sekolah rendah .
**

Don't know why, aku rasa bertuah dan bersyukur dilahirkan sebelum adanya teknologi canggih sebab aku rasa apa yang aku lalui dulu tu lah yang aku boleh jadikan pedoman dan kenangan untuk aku cerita dekat cucu cicit aku kelak. Bayangkan kalau aku dok cerita kat depa pasai gajet, ipad dsg, dah tentu mereka pun dah tau benda tu semua malah teknologi pada masa tu pun lebih canggih. Tapi kalau aku cerita pasal galah panjang, teng teng, rebut tiang..mereka tak tau kan? Kalau aku tak rasa susah dulu, aku tak dapat belajar erti hidup, menghargai apa yang ada. Syukran.

p/s : takut tengok kanak-kanak sekarang dah salah guna teknologi. Terlalu di exposekan sangat. Baru 4,5 tahun dah ada gajet, ipad, dok main game, dok layan youtube. Tu yang naik darjah 2 dah ada marka, naik tingkatan panggil apa? crush?




4 comments:

Wan Nabihah said... [Reply to comment]

kan ? kadang2 benda ni mcm lalai la sbb dah kurang sosial dlm reality sbb duk asyik pgang fon. hurm.. nasib la jgk sbb lahir thun 90-an.. ;)

eyqa yushaiza said... [Reply to comment]

budak dulu kita sibuk hari ahad nak gosok baju, kapur kasut, kemas buku.

budak sekarang semuanya bibik buat, tunggu pakai baju, galas beg, pakai kasut, pergi sekolah je.

zuhdi sanusi said... [Reply to comment]

perbezaan zaman.,

ecah khalili said... [Reply to comment]

Sbb tu bdak dulu lbih pndai brdikari kalau dbndingkan dgn bdak skarang..

 

GOOGLE+

FOLLOWERS

Category

announcement (1) beach (2) beforeafter (1) birthday (2) blogger (3) bored (1) boyfie (3) cakapje (2) celebrity (1) chidish (1) childhood (1) clothing (1) company trip (5) curious (1) disgusting (1) drama (4) ego (1) eid (1) family (2) fashion (1) food (2) freebies (1) friends (2) GA (4) games (1) holiday (7) info (25) insurans (3) island (5) job vacancy (1) kawad (1) kelemumur (1) kereta (2) kerja (2) kfc (1) kids (1) korean (1) kpop (1) langkawi (3) lesson (1) love (6) makanfree (1) memories (7) mh370 (2) mood (3) mydreams (1) myself (11) news (1) officemate (3) OMG (6) PLKN (1) preview (12) promotion (1) rawang (1) recipe (1) segmen (1) sinopsis (2) sketch (1) smartphone (1) storysharing (1) sweet (2) takaful (3) tips (4) top10 (1) wanita (2) wedding (4) wordless (5) youtube (3)